viernes, 13 de junio de 2008

Rorqual comú


El rorqual comú (Balaenoptera physalus) amb 20-21 m de llargada corporal i 70 tones de pes és el misticet més abundant a la Mediterrània.
L'espècie presenta una pigmentació asimètrica molt peculiar, que és única entre els mamífers vivents: el costat dret de la meitat anterior del cos és blanc a la regió ventral i gris clar a la dorsal, mentre que el costat esquerre és negre tant del dors com del ventre. Alguns autors han volgut explicar aquesta asimetria pel costum que té aquesta balena de nedar de costat, la qual cosa justificaria un gir de 90º de la típica coloració dorsiventral de la resta de cetacis, però això es contradiu amb el fet que el rorqual comú gira indistintament sobre un costat o l'altre quan neda de costat.

De comportament tranquil i moviments parsimoniosos, aquest animal no s’altera gens per la presència dels vaixells, raó per la qual són habituals els xocs fortuïts.
El trobem a Catalunya des de la primavera fins al començament de l’estiu, quan passa migrant cap al nord en direcció al mar de Ligúria, on s’alimenta de petits crustacis durant els mesos d’estiu. La població la formen uns milers d’exemplars. Difícilment s’apropa a menys de 10 o 15 milles de la costa, quasi sempre es veuen en parelles o bé exemplars solitaris...

1 comentario:

Anónimo dijo...

MM'agraden els Roquals comuns....